Pogosta vprašanja

Otroško letovišče Pacug leži v zelenem in mirnem delu slovenske obale med Fieso in Strunjanom. V dolini obdani z zelenjem stoji 7 bivalnih hišic, glavni objekt z jedilnico in ambulanto.

Za otroke je na letovanju zagotovljena vsa prehrana, sadje in napitki, zato s seboj ne potrebujejo ničesar. Otroci imajo 5 dnevnih obrokov prehrane in sicer: samopostrežni zajtrk, dopoldansko malico (sadje), kosilo, popoldansko malico (mlečni izdelki, pekovsko pecivo) in večerjo. Po kosilu in večerji je odprta tudi interna trgovina, kjer si otroci lahko kupijo priboljšek (npr. sladoled), zato odsvetujemo, da s seboj na letovanje nosijo še dodatne sladkarije.

Otroku priporočamo naslednjo garderobo:

ZA PLAŽO:

 • bidon/plastenka za vodo
 • manjši nahrbtnik/torba za na plažo
 • 2X kopalke (tangice/brazilke niso dovoljene)
 • Kopalna brisača
 • Krema za sončenje, pokrivalo
 • Sandali za v vodo (mlajši otroci)

OBLAČILA:

 • kratke hlače za vsak dan
 • majice s kratkimi rokavi za vsak dan
 • obleka, krilo
 • trenirka
 • pulover ali jopica
 • vetrni jopič ali palerina
 • spodnje perilo za vsak dan
 • nogavice za vsak dan
 • pižama ali splana srajca
 • vrečka za umazano perilo

OBUTEV

 • superge
 • čevlji, sandali
 • copati

OSEBNA HIGIENA

 • 2X brisača za osebno higieno
 • Pribor za osebno higieno (zobna ščetka in pasta, milo, šampon, glavnik)
 • robčki (lahko papirnati)

POMEMBNO

 • ZDRAVSTVENA KARTICA (za tujce ustrezno potrdilo)
 • Pisani napotki in zdravila (v primeru terapij)
 • igrača na katero je otrok navezan, knjiga…
 • razglednice (naprodaj tudi v Pacugu) in naslovi
 • denarnica in denar

Posteljnina je zagotovljena v letovišču. Otroci s seboj potrebujejo brisače za osebno nego in  veliko brisačo za na plažo. 

Prtljaga (potovalka ali kovček) naj bo označena z imenom in priimkom otroka. V kolikor letuje več otrok iz iste družine mora vsak otrok imeti svoj kovček oz. potovalko. Otroci so lahko ločeni po skupinah, ki so oblikovane glede na starost in spol.

Na letovanju so dovoljena plavalna očala in plavutke. Otroci imajo lahko tudi plavalne maske, ki pa jih v primeru pojava virusa, ki se prenaša s kapljicami (kašljanje, kihanje ipd.) pospravijo do konca letovanja v potovalko.  V primeru virusov, ki se prenašajo kontaktno in preko dihal, na ta način poskušamo zmanjšati hitro širjenje. Dihalke zaradi varnostnih razlogov niso dovoljene.

Ribiške palice in ostali ribiški rekviziti naj ostanejo doma in si v času počitnic v družini privoščite ribiški dan.

Priporočljivo je, da ima otrok s seboj rokavčke, vsekakor PA ODSVETUJEMO PLAVALNI OBROČ, saj NI VAREN, zato ni primeren za neplavalce.

Dragih predmetov (pametne ure in druge moderne elektronske naprave, zlatnino, ure, razne igrice, …) naj otrok ne jemlje s seboj, saj za njih materialno ne odgovarjamo. V izogib krajam, izgubi ali poškodovanju predmetov, vzgojitelji denar, mobilne telefone in pametne ure, ki jih imajo otroci s seboj, shranijo v sef. V kolikor otroci želijo, lahko po kosilu, dobijo svoje mobilne telefone/pametne ure.

Medsebojno fotografiranje otrok in fotografiranje drugih udeležencev na letovanju ni dovoljeno. Zato ni potrebe, da otrok na letovanje vzame fotoaparat. Udeleženci letovanj nimajo dovoljenja ostalih udeležencev (oz. njihovih skrbnikov, staršev) za fotografiranje, posredovanje fotografij tretjim osebam ali javnosti na karšen koli način. Navedeno vključuje tudi objavo fotografij na svetovnem spletu (socialnih omrežjih).

V letovišču je interna trgovina samo za goste Pacuga, v kateri si lahko otroci kupijo po kosilu oz. po večerji posladek. Starše prosimo naj otroci prinesejo denar v kovancih, saj v primeru velikega števila otrok, ki pridejo k blagajni z bankovci, prodajalka nima takšne količine menjalnega denarja, saj gre le za interno trgovinico.

V trgovinici imajo na voljo tudi razglednice in uporabne majhne spominke (npr. Paci obesek za ključe). Prav tako gredo otroci na sladoled v času izleta v Piran. Cene posladkov se gibljejo do 2,00 eur (izjeme so sladoledi Magnum , ki stanejo 2,40 eur) zato priporočamo da skupno vsoto izračunate na podlagi števila dni letovanja. Npr. za 5 dni letovanja priporočamo 10 do 15 eur.

Po kosilu in večerji je odprta interna trgovina, kjer si otroci lahko kupijo priboljšek (npr. sladoled), zato odsvetujemo, da s seboj na letovanje nosijo še dodatne sladkarije. Če starši ocenite, da otrok res potrebuje še dodatne sladkarije, potem naj s seboj prinese posladke, ki jih bo lahko delil skupaj z vsemi otroci v svoji skupini.

V letovišču je interna trgovina samo za goste Pacuga, v kateri si lahko otroci kupijo po kosilu oz. po večerji posladek. V trgovinici imajo na voljo tudi razglednice in uporabne majhne spominke (npr. Paci obesek za ključe).

Vsi otroci so dobrodošli, a zaradi same izvedbe letovanja in dobrega počutja otrok je zaželeno, da otrok zna govoriti slovensko.

Letovanje je primerno za otroke z lažjimi posebnimi potrebami. ZPM lj. Vič-Rudnik na podlagi odločbe o usmeritvi otroka in strokovnega mnenja ugotovi ali lahko zagotovi ustreznega spremljevalca navedenega otroka. Starše naprošamo, da nam posebnosti svojega otroka sporočijo, saj le v tem primeru lahko posrbimo za varno okolje in prijetno letovanje za vse otroke.

Vse otroke spremljajo spremljevalci ZPM Lj. Vič-Rudnik. Le-ta se na podlagi znanj in izkušenj svojega vzgojnega kadra odloči ali ima ustreznega spremljevalca glede na potrebe otroka. V skladu s strokovnim mnenjem se odredi število otrok v skupini oz. dodatni spremljevalec.

Na letovanju mora otrok imeti svojo veljavno zdravstveno kartico. OSEBNE IZKAZNICE ne potrebuje, saj je Otroško letovišče Pacug v Sloveniji. V primeru otroka iz tujine je osebni dokument otroka potreben.

Ne, v primeru daljše poti malico zagotovi ZPM Lj. Vič-Rudnik. Na avtobusih tudi ni dovoljeno jesti. Po prihodu v letovišče otroci dobijo bodisi kosilo bodisi malico (odvisno od ure prihoda). Vsem udeležencem pa priporočamo obrok, ki je običajen pred odhodom. V primeru, da otroci na letovanje odhajajo ob 13. uri naj torej pred odhodom pojedo doma kosilo.

Poskrbite za pravočasni prihod na mesto odhoda (20 min pred uro odhoda). Starši se skupaj z otrokom javite vzgojitelju pri avtobusu, da se spoznate in predate vzgojitelju še morebitne potrebne informacije. Morebitne posebnosti otroka lahko pred odhodom napišete in napisano date v ovojnico, na kateri naj bo napisano otrokovo ime in priimek ter jo ob odhodu predate vzgojitelju pri avtobusu. Če se starši pri poslavljanju preveč oklepate otroka in izražate stisko oz. zaskrbljenost, to nehote prenašate na otroka, zato priporočamo kratko in optimistično poslavljanje.

Otroka prevzamejo starši. V kolikor starši resnično ne morejo pridi na prihod svojega otroka, lahko druge osebe prevzamejo otroka le s podpisanim pisnim dovolilom staršev otroka! O tem morajo starši pravočasno (najkasneje dan pred povratkom) obvestiti tudi pedagoškega vodjo letovanja oz. vzgojitelja otroka. Starši naj bodo na mestu prihoda pravočasno, saj s tem preprečijo morebitno stisko otroka.

Večji del plaže je betoniran s pomolom, manjši del plaže pa je prodnat. Globina narašča počasi. Če otrok zna paziti oz. ima utrjene podplate, obutev za v vodo ni potrebna.

Če bo to smiselno z vidika homogenosti skupin, se bomo vsekakor potrudili, da bosta skupaj. Potrebno pa je razumeti, da se skupine ločijo po spolu in starosti, zato se včasih razlikuje starost tako močno, da preprosto ni mogoče ustreči takšnim željam. Tudi program in dnevni red se v skupini izvaja na podlagi starosti otrok (npr. mlajši odhajajo k spanju prej kot starejši). Kljub temu pa vseskozi iščemo optimalne rešitve, da bi v združili želje in pričakovanja vseh.

Skupine na letovanju so formirane na podlagi spola in starosti, zato otroka ne bosta v isti skupini. A se otroci družijo skozi cel dan, saj so dejavnosti organizirane za vse. Prav tako se lahko družita po želji v času kopanja na plaži, saj je plaža v Pacugu manjša in so vsi otroci skupaj. Prav tako se je izkazalo kot dobro za razvoj otroka, da se druži s svojimi sovrstniki in s tem razvija sposobnosti in spretnosti primerne svoji starosti.

Da, otroci na letovanju so dodatno zavarovani. Zavarovani so preko zavarovalnice na kateri ima ZPM Lj. Vič-Rudnik sklenjeno zavarovanje. 

Na letovanje sprejmemo le zdrave otroke, ki pa lahko imajo zdravstvene terapije. Na podlagi izpolnjenih zdravstvenih podatkih na prijavnici otroka bo pedagoški vodja predal dokumentacijo medicinskemu osebju. Na dan prihoda se otrok skupaj z vzgojiteljem in zdravili za izvajanje terapije oglasi v ambulanti letovišča pri medicinskemu osebju. Slednje poskrbi za varno in pravilno jemanje zdravil pri posameznemu otroku in zdravila tudi hrani do odhoda domov.

V primeru zdravstvenih težav otrok z vzgojiteljem najprej obišče ambulanto letovišča, kjer medicinsko osebje oceni poškodbo oz. težavo. V primeru lažje poškodbe za to poskrbijo v ambulanti letovišča in vzgojitelj o tem seznani starše.

V primeru težje poškodbe in ocene medicinskega osebja, da je potrebno dodatno mnenje ali druga zdravstvena oskrba (obisk ZD), vzgojitelj ali pedagoški vodja kontaktira starše. Seznani jih s situacijo in starši se odločijo o nadaljnjem postopanju.

V času ur za klice (po kosilu) se lahko na mobitelu vzgojnega kadra pogovorite o počutju vašega otroka z njegovim vzgojiteljem. Pogovor naj bo kratek in učinkovit, saj v letovišču biva lahko tudi 170 otrok, ki jih imajo vzgojitelji na skrbi.

Majhni otroci velikokrat nimajo svojih mobitelov. V kolikor ima otrok na letovanju bratca ali sestrico pokličejo starše skupaj. V primerih majhnih otrok, ki nimajo te možnosti, se dogovorijo v skupini. Določen dan otroci po kosilu pokličejo starše z mobitela vzgojnega kadra. Vzgojitelj vpiše številko in vas pokliče. Seznani vas z željo otroka in vas prosi, da pokličete nazaj na številko s katere vas je klical. Takrat dobite na telefon otroka.

Zaradi velikega števila otrok in tudi klicev drugih staršev so ti klici omejeni (klic naj traja cca 5 minut in klici so le določen dan v dogovoru z vzgojiteljem, saj v letovišču biva lahko tudi do 170 otrok.)

Na mobilno številko pedagoškega vodje (navedeno na obvestilu) pošljite sms sporočilo z navedbo otrokovega imena in priimka ter željo, da vas kontaktira. Otroci so na letovanju z namenom druženja s sovrstniki, igro z njimi in pri vseh aktivnostih pozabijo na čas. V kolikor se to dogodi bomo poskrbeli, da vas naslednji dan otrok kontaktira. Starše pa naslavljamo, naj to jemljejo pozitivno saj s tem spodbujajo otrokov socialni razvoj in napredek v samostojnosti.

Dan brez telefona, je dan, ko mobilni telefoni ostanejo cel dan v sefu. Ta dan otroci ne kličejo in se tudi ne javljajo na telefon. Dan poteka dvakrat v vsaki izmeni letovanja, v prvem delu in nato se ponovi v drugem delu letovanja.

Na letovanjih smo opazili, da otroci velikokrat vzameje telefon z drugačnim razlogom, kot je klic staršev. Čas po kosilu namesto klicu otroci namenijo igricam in spletnim zgodbam. Otroci se na letovanju skozi pripravljen program vključujejo v raznovrstne aktivnosti in eden od ciljev letovanj je tudi odmik od uporabe mobitelov ter razvijanje komunikacijskih sposobnosti (pogovor). Mobilni telefon naj bi bil le orodje v življenju in ne sme omejevati življenja. Na počitnicah naj se otroci posvetijo druženju in igri z vrstniki, športu in drugim aktivnostim.

V primeru nujnih obvestil smo v letovišču sevda tudi ta dva dni dosegljivi, starše pa prosimo, da pretehtajo kaj nujni klic pomeni in ali zadeva lahko počaka do naslednjega dne.

Obiski otrok v času letovanja niso dovoljeni. Starši pošiljate otroke na letovanje z razlogom navajanja na samostojnost in preživljanja kvalitetnega prostega časa z vrstniki. Obisk navedeno okolje prekine. V otroku lahko prebudi domotožje in bo želel oditi domov. Pogrešanje je vzajemno, a otrok se na letovanju uči tudi pozitivnega premagovanja domotožja.

Prav tako pa v letovišču s tem zagotavljamo čim bolj varno okolje iz zdravstvenega vidika in s čim manj vdorov virusov, ki se v veliki skupini otrok nato hitro prenašajo.

Občutki domotožja so povsem normalni in pričakujoči še posebno pri otroci, ki prvič odhajajo od doma sami. Z domotožjem otrok običajno pogreša prijeten, domač občutek varnosti (kot so družina, domači ljubljenčki ipd.). Na letovanju poskušamo domotožje skupaj z otrokom premostiti, graditi osebnostni napredek otroka in mu omogočati, da se razvija v samostojno osebo. V kolikor vzgojitelj oz. pedagoški vodja oceni, da je potrebna pomoč domačih, kontaktira starše in skupaj z njim naredi plan.

V primeru, ko je domotožje tako hudo, da bi lahko otroka odvrnilo od tovrstnih dejavnosti v prihodnje oz. pustilo neprijetne posledice za nadaljnje preživljanje njegovega prostega časa, se vzgojitelj oz. pedagoški vodja s starši dogovori o prekinitvi letovanja in odhodu otroka v domače okolje.

Dogajanje na letovanju lahko spremljate na FB strani: ZPM Vic Rudnik. Dogajanje ne pomeni individualnih slik otrok temveč skupinsko dinamiko in pogled na izvajanje programa. Po naročilu in željah ne fotografiramo.

Krize so sestavni del otroštva (na žalost ali na srečo). Glede na naše izkušnje se krize pojavljajo predvsem na začetku pri mlajših otrocih. V teh primerih je pomembno zaupanje in pozitivna naravnanost staršev. Otroci so različni. Včasih je treba otroka psihološko pripravljati več dni pred vadbo včasih pa brez večjih priprav enostavno otroka pripeljemo. Po navadi starši prepoznajo pravi pristop za svojega otroka. Ni pa potrebe, da bi se starši počutili neprijetno, če ima otrok krizo. Krize so sestavni del odraščanja. Občasno se krize pojavljajo tudi pri starejših otrocih. Ne pozabimo, da živimo v tehnološkem svetu, ki se hitro razvija. Otrokom je pogosto ljubše sedeti pred tablico, telefonom ali računalnikom kot pa biti fizično aktiven.

V primeru krize otroka se najprej posvetujete z vzgojiteljem otroka in pedagoškim vodjem. Nato po skupnem planu z vzpodbudo sodelujte z vzgojnim kadrom letovanja. V kolikor pa bo kriza otroka tako huda, da bi lahko otroka odvrnilo od tovrstnih dejavnosti v prihodnje oz. pustilo neprijetne posledice za nadaljnje preživljanje njegovega prostega časa, se vzgojitelj oz. pedagoški vodja s starši dogovori o prekinitvi letovanja in odhodu otroka v domače okolje.