letovanja

Zakaj na letovanje v času počitnic?

Letovanje je nenadomestljiv prispevek za kvaliteto razvoja otrokovega jaza. Življenje v povsem novem okolju, noč in dan s sovrstniki, vzgojiteljicami in drugimi novimi obrazi, daje otroku možnost, da v sproščenem in otroško izvirnem vzdušju sprosti svoj jaz ter uveljavi svojo individualnost in interes, vse to pa vpliva na razvoj ustvarjalnega, samostojnega in veselega otroka (Legen, 1991).

V času počitnic je letovanje, tabor edinstvena priložnost in preizkušnja otrokove samostojnosti, njegove sposobnosti prilagajanja na nove okoliščine ter njegove vloge v skupini. V družbi svojih sovrstnikov, pod budnim očesom odgovornih vzgojiteljev in animatorjev, zadovoljujejo otroci in mladi svoje potrebe kot so potreba po varnosti, prijateljstvu in ljubezni, prijetnih doživetjih, doživljanju uspehov in skupnem premagovanju porazov.

Razgiban, raznovrsten program, ki ponuja vključevanje tako na športnem, glasbenem, ustvarjalnem, raziskovalnem področju in še mnogo več, je ena od priložnosti, ki ponuja učenje novih veščin, razvijanje talentov, sposobnosti in spretnosti ali pa izpopolnjevanje že osvojenega. Otroci in mladi postanejo bolj samostojni in bolj zaupajo vase ter pridobivajo spomine in izkušnje, ki so samo njihovi. Poletna pustolovščina, navdušenje zaradi novih prijateljstev, nove dogodivščine so besed otrok in mladih ob povratku z letovanja, tabora.

V času poletnih počitnic ZPM Lj. Vič-Rudnik organizira poletna letovanja v Otroškem letovišču Pacug. Počitnice ob morju, v družbi vrstnikov, neskončne možnosti zabave po meri otrok in mladostnikov, olajšani dnevi za starše v času dolgih počitnic…to vam ponuja otroški raj na slovenski obali. Skrbno pripravljen program vsabuje ustvarjalne, kreativne in športne dejavnosti, plesne, glasbene in interaktivne animacije, učenje plavanja, vožnjo s kanuji, kajaki, SUP-anje in še mnogo več.

Otroke spremljajo strokovno usposobljeni, odgovorni in strpni vzgojitelji-spremljevalci. Skrb nad celotno izmeno ima pedagoški vodja izmene, za razigrane družabne in športne dejavnosti ter učenje plavanja skrbijo športno-družabni animatorji. V letovišču je 24-ur na dan prisotno medicinsko osebje, v času kopanja za varnost na plaži skrbi reševalec iz vode.

Skupine otrok in mladih so oblikovane glede na spol in starost , saj tako zagotavljamo udeležencem prien program in potek letovanja. V skupni predšolskih otrok in otrok prvega razreda OŠ je 8 otrok na enega vzgojitelja, nato se otroci zvrstijo v skupine po 10 oz. 12 otrok na vzgojitelja.

Pred samim odhodom na letovanje organiziramo roditeljski sestanek, kjer se starši/skrbniki seznanijo s potekom letovanja, z vzgojitelji-spremljevalci in se lahko osebno pogovorijo o vseh posebnostih z vzgojiteljem njihovega otroka, mladostnika.

Na letovanju ponujamo udeležencem dodatne programe, ki jih vodijo strokovno usposobljeni voditelji oz. inštruktroji:

  • »Astma šola«, preventivni program za otroke z astmo
  • Tečaj jadanja
  • Potapljanje«Octopus« – spoznaj potapljanje

TEČAJ JADRANJA

Otroci se na letovanju lahko vključijo na tečaj jadranja z jadrnicami Optimist. Naučijo se sestaviti jadrnico, osvojijo praktične tehnike jadranja in razvijajo sposobnost hitrega odločanja. Jadranje daje otrokom samozaupanje, povečuje fizično moč in razvija motoriko. Pogoja za udeležbo sta minimalna starost 9 let in znanje plavanja.

»OCTOPUS« – SPOZNAJ POTAPLJANJE

Pod vodstvom inštruktorja potapljanja skozi program otroci spoznajo temeljna pravila potapljanja, spoznajo avtonomno opremo (potapljanje z jeklenko), se preizkusijo na kopnem in zaključijo s prvim potopom v primerni globini morja. Pogoja za udeležbo sta dosežena starost 8 let in znanje plavanja.

»ASTMA ŠOLA«

Skozi program za otroke z astmo se udeleženci seznanijo z različnimi tehnikami dihanja, tehnikami sproščanja, preventivnimi vajami za premagovanje napora, vajami za razvoj vzdržljivosti n moči ter z informacijami o sami bolezni.

Otroci in mladostniki lahko letujejo samoplačniško ali preko zdravstvenega predloga (sofinanciranje ZZZS).

Zdravstveno letovanje

Zdravstveno letovanje je letovanje, namenjeno vsem otrokom in mladostnikom, ki pogosteje obolevajo in je subvencionirano s strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Pogoj za zdravstveno letovanje je zdravstveni predlog (»Predlog za višinsko ali obmorsko zdravstveno letovanje«), ki ga izpolni in podpiše otrokov oz. mladostnikov osebni zdravnik oz. pediater.

Število mest letovanja preko zdravstvenega predloga je omejeno. Otrok oz. mladostnik lahko letuje preko zdravstvenega predloga samo enkrat letno. Podrobne informacije so znane ob razglasitvi rezultatov Javnega razpisa ZZZS.

Prijavnica